Selecteer een pagina
3 Benodigdheden om zelf te filmen
11 februari 2019

Je wilt graag een eigen film maken, maar kan het je niet permitteren om een dure camera te kopen. Of je wilt gewoon niet op stap met een zwaar ding. Gelukkig hoef je je daar geen zorgen over te maken. Tegenwoordig kun je prima zelf filmen met je smartphone!

Professionele video’s maken met je smartphone is echt goed te doen en snel te leren. Voordat je begint, is het wel handig om de juiste apparaten en accessoires te hebben. Maar welke kies je? In deze quicklearning leggen wij je uit welke drie benodigdheden je nodig hebt om zelf goed te filmen.

Telefoon

Ja, echt. Je kunt een professionele video schieten met je smartphone! Smartphones zijn de laatste jaren steeds toegankelijker geworden. Veel smartphonefabrikanten rusten hun toestellen uit met goede camera’s. Dit is niet gek want de camera is ondertussen één van de meeste gebruikte functies. Tegenwoordig is het dus mogelijk om met bijna elk toestel geweldige video’s te schieten.

Toch is het goed om op te letten welk toestel je kiest. Het nieuwste toestel  heeft niet altijd de beste camera. Daarnaast is niet elke camera in een smartphone even goed. Om goede beelden te schieten heb je minimaal:

  • 8 megapixels nodig voor je smartphone camera
  • 2 megapixels nodig voor je selfie camera (aan de voorkant)

Deze specificaties zijn een goed begin. Een smartphonecamera is echter meer dan alleen megapixels. Zo schiet een iPhone 6s met 8 megapixels betere video’s dan sommige telefoons met 13 megapixels. Want ook de software en lens van je telefoon hebben invloed op het uiteindelijke resultaat.

Heb je een tablet? Prima! De tablet wordt vaak onterecht vergeten door de filmmakers. Dit apparaat kan prima gebruikt worden voor het schieten van je eigen video. Let wel goed op de kwaliteit van de camera. We raden je aan om alleen met een tablet te filmen als de kwaliteit beter is dan je smartphone. Een tablet is namelijk een stuk groter (en zwaarder) dan je smartphone!

Tip: zet tijdens het filmen de smartphone of tablet op vliegtuigmodus. Niets is vervelender dan het trillen en/of geluid van WhatsApp, Facebook of je e-mails. En je batterij gaat ook nog eens een stuk langer mee.

Goed geluid is het halve werk

De kwaliteit van het beeld is pas het begin van je video. Goed geluid wordt vaak onderschat door filmmakers. Audio is namelijk de helft van de video. Als het geluid slecht is, kun je de prachtig geschoten beelden (bijna) weggooien. De ingebouwde microfoon van je smartphone is hier vaak niet goed genoeg voor. Het maakt dan niet uit of je een interview wilt afnemen, je bedrijf presenteert of gewoon wilt vloggen: je hoort de omgeving in de audio terug. Daarnaast wordt de kwaliteit van de audio steeds slechter wanneer de telefoon verder bij het geluid vandaan komt. Je gaat namelijk verder van de microfoon af.

Een externe microfoon is noodzakelijk om professionele te filmen met je smartphone. Zelf filmen doe je het best met een dassspeld-microfoon. Dit apparaat is gemaakt om geluid van dichtbij op te nemen. Hij neemt alleen op wat de spreker zegt. Je hebt dus geen last meer van achtergrondgeluid. De dasspeld-microfoon is geen ingewikkeld apparaat. Je maakt hem ter hoogte van je borstbeen vast en kunt direct beginnen.

Heb je zelf al een dasspeld-microfoon? Lees hier hoe je het apparaat makkelijk kan gebruiken.

Stabiliseren van je eigen video

Tegenwoordig is het beeld van een smartphone goed genoeg om de videocamera te vervangen. Het is daardoor een stuk eenvoudiger geworden om op locatie te filmen. Telefoons zijn echter veel vatbaarder voor het trillen van je hand omdat ze erg licht zijn. Deze schokkerige beelden zorgen vaak voor een amateuristische uitstraling. Een echte pro gebruikt dan ook altijd een statief of stabilizer. Over het algemeen kun je zeggen dat stabieler beeld je video een professionele ‘feel’ geeft. Een statief of een stabilizer zorgt ervoor dat je beeld niet wiebelig wordt. 

Statief

De drie poten van het statief zorgen ervoor dat je camera stevig staat. Je kunt het statief dus gemakkelijk neerzetten. Ze zijn te koop in verschillende soorten en prijzen.  Een statief zorgt dus voor een stilstaand beeld, waardoor de focus vooral ligt op hetgeen je filmt. 

Stabilizer

Met een stabilizer daarentegen kun je hel goed bewegende beelden maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. De beelden worden super smooth en dat geeft een gaaf effect aan je video. Weg hobbels en trillingen. Het is de perfecte partner voor je smartphone! Stabilizers zijn te koop vanaf € 120. 

 

Lees meer over '???? STRATEGIE'