Eenvoudig zelf ondertitelen met Youtube!
30 augustus 2018

Ondertiteling bij je video wordt stééds belangrijker. 85% van de video’s op Facebook wordt zonder geluid bekeken. Wij durven zelfs te zeggen dat 90% procent van alle video’s op social media zonder geluid bekeken wordt. Met ondertiteling bij jouw video missen de kijkers op social media jouw boodschap in ieder geval niet!

In deze video leer jij hoe je kan ondertitelen met de tool in YouTube. Als bonus delen wij ook nog wat sneltoetsen om nog gemakkelijker en sneller die ondertiteling te maken.

Het toevoegen van een ondertiteling gebeurt meestal in het laatste stadium van het productieproces. YouTube is een uitstekende plaats om gemakkelijk een ondertiteling te maken en/of toe te voegen aan de video. Het platform is vaak de eindbestemming van online video’s en het is easy peasy lemon squeezy! Let’s get started!

Het voorwerk

Allereerst heb je natuurlijk een video nodig die je wilt ondertitelen. Om gebruik te maken van de ondertitelingstool van YouTube heb je ook een Google account nodig! Deze is zo gemaakt.

Ga naar YouTube en upload daar jouw video. In de tussentijd kun je jouw video voorzien van een passende titel en beschrijving. Als hij klaar is met uploaden, kunnen we ondertiteling toevoegen!

Om naar de ondertitelingstool te gaan moeten we eerst naar het makersplatform van Youtube toe oftewel; de Creators Studio. Dit is een speciaal platform voor makers waarin ze alle instellingen voor hun video’s en hun youtube kanaal kunnen instellen. Om naar de Creators studio toe te gaan klik je rechtsbovenin op jouw profielplaatje om zo een menu te openen waar je vervolgens op ‘Creator Studio’ kan klikken

 

Let op! Er zijn twee verschillende versie’s van de Creator Studio! Ga goed na welke je gebruikt: Zie je aan de linkerkant ‘Transcripties staan?’ volg dan de stappen voor de Creator Studio Béta! Zie je aan de linkerkant ‘Vertalingen & Transcripties’ staan? volg dan de stappen voor de Klassieke Creator Studio

Creator Studio Béta

Klik op jouw ‘Transcripties’ en daarna op de gewenste video die je wilt ondertitelen. Klik op de blauwe vlak met ‘taal toevoegen’ en kies voor de taal waarin je gaat ondertitelen. Je ziet dat er een nieuwe regel is toegevoegd, klik op ‘toevoegen’ bij het tabje ‘ondertiteling’. Dat brengt ons naar de ondertiteling interface.

Klassieke Creator Studio

Ga naar jouw video – of naar de Creator Studio dashboard – en klik op ‘video bewerken’. Recht bovenin zie je het kopje: ‘Ondertiteling CC’ staan. Dat brengt ons naar de ondertiteling interface.

 

En door

Klik naast de video op de blauwe knop met: ‘ondertiteling toevoegen’ en selecteer de taal waarin je gaat ondertitelen.

Je kunt nu kiezen om:

  • Een transcript met tijdcodes te uploaden
  • Een transcript te uploaden en YouTube gaat zelf timen door middel van een ingebouwde spraakherkenningssysteem
  • Zelf een ondertiteling typen terwijl je meekijkt naar de video

Wij kiezen voor de laatste optie!

Ondertitelen is een eitje

Nu zijn we aangekomen bij het daadwerkelijk ondertitelen, daar ga ik jou wegwijs in maken.

Onder jouw video is er nu een tijdlijn bijgekomen. De tijdlijn is vergelijkbaar met een liniaal die aangeeft waar je in de video zit, met behulp van een rode lijn. Dit is handig om vast te leggen waar een deel van de ondertiteling moet beginnen en eindigen.

Links van de video kunnen we (wat nu nog leeg is) de stukken tekst zien die de ondertiteling vormen. Speel de video af en luister totdat je de eerste zin hoort en schrijf deze op. Druk op het plusje (of druk op enter) en je eerste ondertitelblokje is aangemaakt! Dit blokje kun je nu rechts onderin slepen naar het punt waar het praten begint. Je kunt de randen vastpakken om het blok groter of kleiner te maken. Op deze manier kun je het blok verslepen naar het punt waar de zin afloopt.

Dat is de basis van het aanmaken van een ondertiteling! Nu kun je de video weer afspelen en dubbelchecken of alles klopt.

Als je klaar bent met alle zinnen, sla je de wijzigingen op (rechtsboven) om de ondertiteling toe te passen op jouw YouTube video.

Als je alleen het .srt bestand wilt om bijvoorbeeld jouw video te plaatsen op LinkedIn, dan kun je naar acties en klik je op: Downloaden: .srt

BONUS! sneltoetsen bij het ondertitelen

Shift + Links

1 seconde achteruit zoeken
Shift + Rechts
1 seconde vooruit zoeken
Shift + Spatie
Video pauzeren of afspelen
Shift + Enter
Nieuwe regel toevoegen
Shift + Omlaag
Volgende ondertitel bewerken
Shift + Omhoog
Vorige ondertitel bewerken
Enter
Ondertiteling toevoegen