Filmen met een Gimbal
5 maart 2019

Heb je weleens met je smartphone een video geschoten? Dan heb je vast gemerkt dat met de hand filmen niet altijd even stabiel is. Een strakke camerabeweging maken met een smartphone of camera is niet makkelijk. De camera ligt niet altijd lekker waardoor het beeld schokkerig wordt. Vaak kom je er achteraf achter dat de beelden echt niet goed genoeg zijn om te gebruiken. Oei, zonde!

Met een gimbal is een schokkend beeld verleden tijdMaar wat is een gimbal en hoe gebruik je deze? Videosnacks helpt je jouw film-skills te verbeteren.

Wat is een gimbal precies?

Een gimbal is een stabilisator voor je camera of smartphone. Het is een actief apparaat die je gemakkelijk in de hand kan houden. Het zorgt ervoor dat het beeld en toestel recht blijven en corrigeert telkens elke beweging. Een gimbal is geweldig voor vrije bewegingen. Het apparaat is compact en weegt bijna niets. Zo is het mogelijk om hem overal mee te nemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alles mogelijk is. Zelfs de gimbal heeft beperkingen. Maar met deze tips zorg je dat filmen met een gimbal goed werkt voor jouw video.

De tips van Videosnacks

Tip 1: Beweeg altijd rustig

Ook tijdens het filmen met een gimbal moet je goed op je bewegingen letten. Het is van belang dat je rustig blijft bewegen om ongewenste bewegingen te voorkomen. Er zijn veel mogelijkheden om dit te doen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Loop met kleinere stapjes. Zo loopt het beeld een stuk geleidelijker
  • Houdt de gimbal met 2 handen vast
  • Zak door je knieën
  • Zet je ellebogen tegen je lichaam aan tijdens het filmen

Een rustige beweging zorgt altijd voor meer steun tijdens het filmen. Zo gebruik je de gimbal optimaal.

Tip 2: Hoe lichter, hoe beter

De motoren in een gimbal zijn erg krachtig en zorgen vaak voor het juiste resultaat. Deze motoren functioneren echter veel beter bij lichte toestellen en camera’s. Dit is niet gek want de motoren hoeven minder hard te werken. Zorg daarom altijd dat je zo compact mogelijk te werk gaat. Is het mogelijk om de audio apart op te nemen? Heb jij echt die extra accu of dat hoesje nodig voor het filmen? Het kan nooit kwaad om dit even apart te leggen. Dit is niet alleen beter voor je beeld, maar ook voor je armspieren.

Tip 3: Zet de ingebouwde beeldstabilisatie uit

Je hebt eindelijk een goede gimbal gevonden maar het beeld is nog steeds niet scherp. Het is mogelijk dat de ingebouwde beeldstabilisatie van je camera of smartphone nog aan staat. Hij corrigeert namelijk al voldoende onscherpte door een tegenbeweging te bieden. De ingebouwde beeldstabilisatie houdt hier geen rekening mee en vormt een tegenbeweging. Dit zorgt ervoor dat je alsnog bewegingsonscherpte houdt. Uitzetten dus, die beeldstabilisatie!

Tip 4: Is het echt nodig?

Jawel, je hebt een nieuwe gimbal en wilt direct aan de slag met prachtige, bewegende beelden. Eindelijk is het mogelijk om smooth te bewegen. Maar is dat eigenlijk wel nodig voor je huidige video. Veel mensen willen te graag het apparaat gebruiken. De nieuwe beelden passen helemaal niet bij het verhaal of je video. Schieten met een gimbal betekent dus niet automatisch bewegende beelden. Plan je bedrijfsfilm goed van tevoren en bekijk de mogelijke route die je gaat afleggen. Op deze manier weet je hoe jij de gimbal het beste kunt gebruiken.