Hoe gebruik je een dasspeld–microfoon?
13 maart 2019

Je hebt filmen onder de knie en wilt een professionele video opnemen? Geweldig! Wij bij Videosnacks juichen je toe. Maar vergeet je niet op het geluid te letten? Goed geluid is namelijk belangrijk voor een professionele video. De interne microfoon van je smartphone is vaak niet goed genoeg voor je Videosnack. Hij registreert veel omgevingsgeluiden en de kwaliteit wordt slechter wanneer je verder van je telefoon loopt. Gelukkig is de dasspeld-microfoon of lavelier perfect voor video’s opnemen met je smartphone. En dat werkt echt! Check out de test die Rogier en Jane deden.

In deze quicklearning leggen wij je uit hoe je de dasspeld-microfoon het best kunt gebruiken. Zo kun je direct aan de slag met je nieuwe accessoire (die je trouwens bij ons kunt bestellen)

Plaatsing van de microfoon

Een dasspeld-microfoon is gemaakt om dichtbij geluid op te nemen. De microfoon neemt alleen op wat de spreker zegt. Zorg er dus voor dat de microfoon niet te ver van je mond zit. De ideale plek? Dat is natuurlijk op hoogte van je borstbeen.

Het knijpertje van de dasspeld-microfoon plaats je op de rand van je colbert, blouse of T-shirt. Sommige knijpertjes kunnen zelfs omdraaien. Dit kun je goed gebruiken bij het instellen van je microfoon.

Zo, nu nog dat draadje: zorg ervoor dat je deze goed verbergt onder je kleding. Een groot voordeel van een dasspeld-microfoon is namelijk dat deze klein en onopvallend is, het zou zonde zijn als het draadje de illusie verbreekt! Hier dan ook onze gouden tip: plak het draadje vast aan je kleding, bijvoorbeeld met tape. Zo blijft het draadje sowieso goed zitten en komt het zo min mogelijk in beeld. 

Test voor het opnemen

Yes, je kunt bijna beginnen met filmen. Vergeet niet eerst de audio te testen voordat je gaat filmen. Door vooraf te testen of je geluid goed wordt opgenomen, kom je nooit voor verrassingen te staan. Daarnaast kan het zijn dat je een zachte stem hebt. In dat geval doe je de dasspeld-microfoon iets meer naar boven. Is je stem te hard, dan zet je hem iets lager.

Je kunt ook altijd met je vinger op de microfoon tikken of erin blazen. Het geluid dient duidelijk hoorbaar te zijn. Een van de meest gemaakte fouten? Mensen die hun telefoon te hard of zacht hebben staan tijdens de test! Zorg er dus voor dat het volume van je telefoon op ongeveer 30% staat.

Let ook goed op je omgeving. Zo kan een airco, koelkast of een andere machine brommen op de achtergrond. Verklein ook de kans op pratende mensen en langsrijdende voertuigen. Een dasspeld-microfoon zorgt ervoor dat je minder last hebt van omgevingsgeluiden, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om dit dubbel te checken.

Filmen met meerdere personen

Wil je een video met meerdere personen opnemen? Dan is het niet mogelijk om twee dasspeld-microfoons aan één smartphone te koppelen. Maar geen paniek, wij weten een goede oplossing:
Je neemt het geluid gewoon op met twee smartphones. Dit kun je doen door twee dasspeld-microfoons te combineren met twee telefoons. Eén telefoon gebruik je voor audio en beeld en de tweede telefoon gebruik je puur voor het geluid. De audio neem je op met een digitale dictafoon/voice recorder app. In de montage kunnen we het geluidsfragment van de tweede telefoon toevoegen aan de video.

Terugluisteren van audio

Je bent klaar met opnemen. Even terugluisteren om te horen of alles goed gelukt is. Als je nu geen geluid hoort, geen paniek! Dit is snel op te lossen. Tijdens het terugluisteren is het belangrijk dat de dasspeld-microfoon niet meer in je smartphone zit. Als de stekker er nog in zit, kun je namelijk het geluid niet horen.