Hoe hou ik mijn zenuwen in bedwang?
14 maart 2019

Mogelijk herken je dit: je wilt spreken voor de camera, maar opeens lukt het niet. De zenuwen houden je tegen. Je bent gelukkig niet de enige, iedereen heeft er in meer of mindere mate last van. Goed nieuws, zenuwen zijn helemaal niet erg voor de camera. Het helpt de spreker juist om nog beter te presteren. Iemand met zenuwen is over het algemeen energieker en enthousiaster voor de camera. Dit is natuurlijk geweldig, als je je zenuwen onder bedwang kan houden.

Hoe hou je precies je zenuwen in bedwang? Onderstaande tips helpen je om kalm en zelfverzekerd over te komen. Zo communiceer je op een effectieve manier voor de camera ondanks dat je zenuwachtig bent.

Bereid je goed voor en oefen de tekst

Het is misschien vanzelfsprekend maar een goede voorbereiding is het begin van alles. Zeker zijn van je verhaal is de beste manier om de zenuwen de baas te zijn. Zonder voorbereiding kun je alleen informatie halen uit de dieptes van het langetermijngeheugen. Het is mogelijk dat je hierdoor meer moeite hebt om een effectief antwoord te formuleren. Voorbereiding zorgt ervoor dat je snel toegang krijgt tot voorbeelden uit het kortetermijngeheugen.
Het is daarom belangrijk dat je altijd je tekst goed oefent voordat je voor de camera staat. Durf te oefenen voor een spiegel en vergeet ook niet te oefenen voor publiek. Dit mag een vriend, collega of je partner zijn, zolang het iemand is waarbij je je op je gemak voelt. Sta ook open voor feedback en verandering. Wees dus niet bang om iets van je plan af te wijken.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen

Net als topsporters heb jij ook een goede warming-up nodig, want je wilt natuurlijk een topprestatie leveren. Zorg er dus voor dat je stem goed is opgewarmd. Gebruik hiervoor uitspraakoefeningen zoals: De kat krabt de krullen van de trap. Je kunt deze oefeningen zo gek maken als je zelf wilt. Online staan veel verschillende, vreemde zinnen om te oefenen. Zoek de zin die bij je past en doe dit zo overdreven mogelijk. Zo komt alles er tijdens het filmen een stuk lekkerder uit.

Voordat je gaat filmen is het belangrijk dat je goed ontspannen bent. De beste manier om dit te doen is een ademhalingsoefening. Er is een eenvoudige manier die direct de ontspanningsreactie in je lichaam activeert. Je hoeft alleen maar de 7/11 regel toe te passen:

  1. Sta stil met je ogen dicht en zorg ervoor dat je alleen geconcentreerd bent op je ademhaling zonder ergens anders aan te denken.
  2. Adem zo diep mogelijk in terwijl je in je gedachten tot zeven telt.
  3. Adem rustig uit terwijl je in je gedachten tot elf telt.

Herhaal deze oefening voor 1 minuut (ongeveer 4 keer). Lukt het niet direct de eerste keer? Maak je geen zorgen. Herhaal het proces net zolang tot je het onder de knie krijgt. Het is ook mogelijk om anders te tellen. Doe wat goed voelt en forceer het niet. De sleutel is om ervoor te zorgen dat het uitademen langer duurt dan het inademen.

Geloof in jezelf

In jezelf geloven is noodzakelijk om de video goed te laten verlopen. Door zelfvertrouwen word je geloofwaardig en zichtbaar voor het publiek. Jíj bent de expert. Mensen staan aan jouw kant omdat je betrouwbaar genoeg bent als spreker. Je bent niet voor niets uitgekozen! Heb het vertrouwen in jezelf, dan komt het zeker goed.

De cameraman is je vriend

Als je ontspannen bent, is het tijd om voor de camera te staan. Het is belangrijk om contact te maken met de mensen die aanwezig zijn. Ken je de interviewer of cameraman niet? Maak eerst een praatje voordat je begint. Zo voel je je een stuk meer op je gemak en weet je ook direct wie je voor je hebt. Dit is ook handig als je de cameraman niet kent. Onthoud dat het ook in hun belang is dat jij goed uit de verf komt. Het zijn namelijk je vrienden, niet je vijanden. Zorg ook voor oogcontact tijdens het filmen. Zo weet je zeker dat je naar de juiste richting kijkt.

Foutje kan gebeuren

Dit is misschien een open deur, maar een foutje kan gebeuren. Zeg je per ongeluk de verkeerde tekst of valt de dasspeld-microfoon op de grond? No worries, we beginnen gewoon opnieuw met filmen. Tijdens de montage (natuurlijk bij Videosnacks) halen wij foutjes er makkelijk uit. Wees dus niet bang om een fout te maken.

Last but not least: lachen naar de camera

Het is belangrijk om plezier te hebben tijdens het filmen. Als je plezier hebt, lever je automatisch beter werk af. Bij plezier hoort natuurlijk ook lachen. Voor, tijdens en na het filmen is het belangrijk om te lachen. Dit zorgt er namelijk voor dat er stoffen vrijkomen waardoor je zenuwen verminderen. Is het filmen van de video toch erg eng? Probeer alsnog te lachen. Een lach hoeft namelijk niet oprecht te zijn om de zenuwen te verminderen. Daarnaast laat je zien dat je blij bent om de kijker te zien en enthousiast bent over wat je gaat vertellen.

Lees meer over '💡 STRATEGIE'

Onboarden met video

Onboarden met video

Inwerkvideo’s hebben een aantal voordelen; nieuwe werknemers ervaren een warm welkom en het bespaart het bedrijf heel veel tijd en geld. Start nu!