4 tips om zelf mooie video’s te maken met je smartphone
18 juli 2019

Behind the scenes, korte vlogs, one-take-video’s: we kijken ze graag. Een kijkje achter de schermen bij echte mensen en pure emoties, het blijft ons boeien. Steeds meer bedrijven willen zelf video’s maken om hun doelgroep te bereiken. Ze vragen zich ook af: kun je dit soort video’s zelf met je smartphone maken zonder dat het een amateuristisch gevoel geeft? Ik zeg: absoluut!

In deze quicklearning geef ik je 4 belangrijke, praktische tips hoe je je homemade video’s een professionele look en feel geeft. Na deze tips kun je direct je smartphone pakken om je eigen aftermovie, vlog of uitlegvideo te filmen.

Instellen van je telefoon

Voordat je begint met filmen, moet je eerst kijken naar de instellingen van je camera. Dit kun je terugvinden onder ‘Setting’ of ‘Instellingen’ op je smartphone. De 2 belangrijkste instellingen zijn de framerate en resolutie van je video.

Framerate

Framerate staat voor het aantal beelden (frames) dat per seconden gefilmd wordt. De normale framerate voor video is 30 fps. Dit is een prima instelling voor het schieten van een eigen video. Wil je dat je video vertraagd wordt in de montage? Kies dan voor 60 fps. De vertraging ziet er een stuk beter na de montage.

Resolutie

De resolutie staat voor het aantal pixels. Stel je camera bij voorkeur in op 1080p. Dat is HD kwaliteit en is perfect voor de meeste video’s.

Heb je mogelijkheid om 4K te filmen met je smartphone? Dan kan dit handig zijn als je je video gaat laten monteren. 4K staat voor de hoogste kwaliteit (4x zo veel pixels als HD), maar deze opnames nemen wel veel opslagruimte in beslag. Upload je de video direct op social media? Dan is 4K een overbodige luxe.

Staand filmen of liggend?

De eeuwige discussie: film je horizontaal of verticaal? Of toch vierkant?

Tegenwoordig zie je steeds meer vierkante video’s voorbijkomen op social media. Meestal zijn dit verticaal gefilmde video’s die vierkant getoond worden op LinkedIn, Facebook, Instagram en Snapchat. Het voordeel is dat een vierkante video, in tegenstelling tot een horizontale video, veel groter zichtbaar is op de tijdlijn van de kijker. Handig als jij jouw video wilt laten opvallen op social media.

Het nadeel van een verticale of vierkant gefilmde video is dat deze op YouTube met zwarte randen getoond wordt. YouTube is namelijk gemaakt voor traditionele horizontale video’s.

Check out onze quicklearning ‘Vierkant filmen – waarom en hoe doe je dat?‘ als je hier meer over wilt weten. 

Maar wat kies je dan?

Let tijdens het filmen dus goed op voor welk platform je de video maakt. Dit kan groot effect hebben om jouw manier van filmen.

  • Plaats je de video-opname direct op social media? Film verticaal/staand.
  • Worden je opnames gemonteerd of op Youtube geplaatst? Film horizontaal/liggend.

Accessoires maken het verschil

Schokkerige beelden en slecht geluid geven je video vaak een amateuristisch uitstraling. Wil je (nog) professioneler filmen met je smartphone? Dan maken accessoires echt het verschil. Zo geven een dasspeldmicrofoon, gorrilapod en gimbal een professionele feel aan je video.

Microfoon

Vaak wordt de kwaliteit van de spraak-audio vergeten. Je bent druk met het plaatje op jouw telefoon en dan vergeet je het geluid. Pas als je de opnames terugkijkt, schrik je van het holle geluid. Balen!

Goed geluid is belangrijk voor een professionele video en wordt vaak onderschat. Met een dasspeldmicrofoon los je dat probleem makkelijk. Daarnaast is een dasspeldmicrofoon helemaal niet duur. Voor 20 euro heb je er een in huis. Zorg er wel voor dat je het juiste type koopt voor je smartphone.

Gorillapod

Een gorillapod is een flexibel statiefje die je in alle vormen kunt buigen. Hierdoor kun je hem als normaal staand statief gebruiken, maar je kunt hem ook ophangen, om een reling heen buigen of aan een deur laten hangen. Heel handig wanneer je jezelf wilt filmen. Zorg wel voor het juiste opzet stukje voor je smartphone, anders kan je hem niet bevestigen.

Compositie vuistregels

Licht

Ja, licht is echt het allerbelangrijkste. Met veel licht verbeter je de optische kwaliteit van je video enorm. Je beelden worden frisser en scherper. Film daarom altijd in de lichtste ruimtes van het gebouw en film met het licht mee. Zo heb je nooit last van tegenlicht en maak je optimaal gebruik van de ruimte.

Varieer

We zijn geneigd om onze smartphone bij het filmen op ooghoogte te houden. Echter is variatie juist fijn voor de kijker. Dus daag jezelf uit om vanuit verschillende hoeken en met verschillende composities te filmen. Een paar ideetjes:

  • Film de schoenen van mensen vanaf de grond
  • Film een overview door op een stoel te gaan staan
  • Speel met scherpte/diepte door een detail te filmen, waardoor de achtergrond onscherp wordt

Achtergrond

Film je een persoon of een voorwerp? Dan film je ook automatisch een achtergrond. Het makkelijkste is natuurlijk om een muur als achtergrond te nemen, maar dat kan gelijk ook lelijk zijn. Het maakt het beeld saai en plat. Veel mooier is het als je een achtergrond gebruikt die wat verder weg is, waardoor de achtergrond wat onscherp wordt.

Hopelijk ben je nu een stuk wijzer en kun je aan de slag om met je smartphone te gaan filmen. Heb je vragen of hulp nodig? Let us know!