Hoe maak je een YouTube kanaal
13 maart 2019

Een YouTube kanaal is de ideale manier om je video’s te delen. Je kan gemakkelijk een groot publiek bereiken met je verhaal. Nu denk je zeker, een eigen kanaal opzetten is veel werk, maar dat is helemaal niet waar. Met dit Videosnacks-stappenplan heb je binnen no-time een eigen kanaal om video’s te kunnen uploaden.

Inloggen

Allereerst heb je natuurlijk een Google account nodig. Deze is zo gemaakt. Ga naar de website van YouTube en klik rechtsboven op Inloggen. Je komt op een scherm waar je direct een account aan kunt maken. Heb je al een account? Dan hoef je natuurlijk niet nog een account aan te maken. Je gaat dan door naar de volgende stap.

Je eigen (merk)kanaal

Je hebt nu een eigen account, maar nog geen kanaal. Een eigen kanaal is gelukkig binnen handbereik. Hoe doe je dat?

  1. Zorg dat je ingelogt bent bij YouTube op een computer of op de mobiele site.
  2. Ga naar je kanaallijst.
  3. Klik op Nieuw kanaal maken om een nieuw kanaal te maken.
  4. Vul de gegevens in om je nieuwe kanaal een naam te geven en je account te verifiëren. Klik daarna op Gereed en voilá, je hebt een eigen kanaal.

Basisinformatie van je kanaal

Gefeliciteerd! Nu kun je direct beginnen met het uploaden van een video. Wij adviseren echter om je kanaal eerst te voorzien van basisinformatie. De basisinformatie is verdeeld in 3 onderdelen:

  • Profielfoto
  • Kanaalbeschrijving
  • Bannerafbeelding / Banner art

Over het algemeen kun je deze informatie aanpassen in je kanaal. Dit kun je doen door rechtsboven op je gebruikersafbeelding of silhouet te klikken en te gaan naar Mijn kanaal. Hier kun je klikken op de knop ‘Kanaal aanpassen’.

Profielfoto

De profielfoto van je YouTube Kanaal is direct ook de profielfoto van je Google account. Dit betekent dat hij op alle websites van Google (zoals Gmail) ook wordt gebruikt. Je kunt de profielfoto aanpassen door te klikken op het potloodje naast je gebruikersafbeelding. Er wordt een nieuw tabblad geopend. Het kan een paar minuten duren voordat wijzigingen op je kanaal worden weergegeven. Je profielfoto hoeft geen foto te zijn van je eigen gezicht. Dit mag dus ook je eigen logo zijn.

Kanaalbeschrijving

In de kanaalbeschrijving vul je kort in waar het kanaal over gaat. Het is een beschrijving over de video’s die je gaat delen. Dit kun je later ook gewoon aanpassen. Je kunt de kanaalbeschrijving aanpassen bij ‘Over’.

Bannerafbeelding

De laatste stap is het toevoegen van een bannerafbeelding. Dit is de afbeelding die bovenaan je kanaal staat en het meest in het oog zal springen. Ondanks dat een klein deel van de bannerafbeelding zichtbaar zal zijn, moet een bannerafbeelding zeer groot zijn. De aanbevolen afbeeldingsgrootte van YouTube is 2560 x 1440 pixels.

Kom jij er zelf niet uit of wil je snel iets moois plaatsen? Online zijn er meerdere website die je kunnen helpen met het maken van een bannerafbeelding. Voor beginners raden wij Canva aan. Dit is een handige gratis website met voorbeelden die je als banner kunt gebruiken. Dit voorbeeld kun je dan online naar eigen wens aanpassen. Zo kun je snel en creatief je eigen banner maken!

Wat nu?

Je eigen kanaal is klaar en je avontuur op YouTube kan nu echt beginnen. Je kunt nu beginnen met je eigen video’s uploaden naar je kanaal. Heb jij nog vragen over je eigen kanaal of wil jij jouw bannerafbeelding delen. Laat het ons hieronder weten!

Lees meer over '🎞️ VIDEO'S DELEN'