Hoe moet ik een video uploaden naar Youtube?
1 november 2018

Yes, je video is klaar en je bent trots op het eindresultaat. Dit moet direct gedeeld worden met de wereld, maar hoe ga je dit doen? Dit doe je natuurlijk via YouTube. Een video uploaden naar YouTube is namelijk erg simpel.

In deze quicklearning delen wij de stappen die je moet volgen, zodat jouw video zo goed mogelijk online staat. Dus waar wacht jij nog op? Aan de slag! 

Voordat je begint

Zorg dat de video het juiste formaat heeft

Bij het uploaden van video is het belangrijk om rekening te houden met het formaat van de video. YouTube ondersteunt namelijk niet elke bestandsindeling. Tegenwoordig worden bij alle video’s gezet naar .MP4. Er is dus een grote kans dat je geen foutmelding krijgt. Maar als je de foutmelding ‘ongeldige bestandsindeling’ krijgt, moet de video een van de volgende indelingen gebruiken:

  • .MOV
  • .MPEG4
  • .MP4
  • .AVI
  • .WMV
  • .MPEGPS
  • .FLV
  • 3GPP
  • WebM

Weet je niet zeker of de indeling van je video wordt ondersteund? Google heeft een handig pagina gemaakt in verband met de ondersteunde YouTube-bestandsdelingen. Hier vind je ook een gedetailleerde informatie over bestandsindelingen en een probleemoplosser om je bestand te converten.

Bestandsnaam van de video

Het is belangrijk dat je de bestandsnaam voor je video goed controleert. Tijdens het uploaden van de video neemt het algoritme van Google dit direct over. YouTube kan (nog) niet achterhalen wat er in de video besproken wordt, dus scant Google de bestandsnaam om te achterhalen waar de video over gaat. Dit is goed voor de vindbaarheid van je video voor andere mensen. Als de naam van de video niet gerelateerd is aan het onderwerp van je video daalt de posities in de zoekmachines van Google en YouTube (SEO). Het is handig om de video kort te beschrijven en een eventueel trefwoord toe te voegen.

Voorbeeld

Je wilt graag een tutorial delen over het uploaden van video’s naar YouTube. De bestandsnaam na het exporteren is Q1D99L0F.wmv. Verander de bestandsnaam naar video-uploaden-YouTube. Een goed begin is het halve werk naar succes.

Aanmelden YouTube

Zo, nu al het voorwerk is gedaan, kunnen we beginnen. Om video’s online te zetten op YouTube moet je eerst account hebben voor het platform. Dit kun je doen door rechtsboven op ‘Sign In’ te klikken. Heb je al een account van Google, dan kun je meteen beginnen met het uploaden van de video. Vergeet niet eerst een kanaal aan te maken.

Video selecteren

Als je bent ingelogd, kun je rechtsboven klikken op ‘Uploaden’. Hier kun je het bestand selecteren die je wilt gebruiken. Je kunt ook de video naar het vak toe slepen. Selecteer de video die je vanaf je computer wilt uploaden. Het is ook mogelijk om direct een video te importeren vanuit Google Foto’s.

Voordat je de video uploadt, kun je de privacyinstellingen van de video kiezen. Je krijgt hier de keuze tussen openbaar, privé, verborgen of gepland wilt hebben. Deze keuze bepaal je geheel zelf. Op elk gewenst moment kun je de keuze veranderen, ook al is je video is geüpload. Na deze keuze kun starten met het uploaden van de video.

Tijdens het uploaden

Hoera, de video wordt nu geüpload! Je bent bijna klaar. De duur van het uploaden hangt af van jouw internetverbinding en de lengte van je video. Gelukkig heb je nog genoeg te doen. Je moet nog enkele details invullen. Volgens de regels van YouTube is het verplicht om de video een titel en omschrijving te geven. Tijdens deze stap krijg je opnieuw de kans om de privacyinstelling aan te passen en/of de video aan een afspeellijst toe te voegen. 

Titel

YouTube gebruikt automatisch de bestandsnaam als titel van de video. Gelukkig kun je deze titel direct aanpassen. Zorg voor een heldere, pakkende titel, dit is namelijk het visitekaartje voor je video.

Beschrijving

Hier kun je kort beschrijven waar de video over gaat. De beschrijving wordt onder de video weergegeven. Kijkers krijgen meer te weten over de inhoud van de video. Daarnaast is het ook een goede locatie om je website en social media te promoten.

Tags

Naast de verplichte nummers kun je tijdens het uploaden ook tags toevoegen aan de video. Dit zijn belangrijke zoekwoorden die gerelateerd zijn aan de video. Let er wel op dat je geen overtollige tags gebruikt. Gebruik bij een video over hond niet de tag “kat”.  Google vindt dit niet leuk en kan zelfs de video blokkeren.

Eigen thumbnail

Rechtsonder de pagina kun je ook een aangepaste miniatuur of thumbnail toevoegen. Samen met de titel vormt de thumbnail het visitekaartje van je video. Dit is namelijk het eerste beeld dat een potentiële kijker ziet. Opvallende thumbnails zorgen ervoor dat meer mensen op je video klikken. Hoe je zo’n thumbnail toevoegt lees je hier! 

Zorg er – net als bij de video – voor dat de thumbnail de juiste bestandsnaam heeft. Zo kom je hoger te staan in de ranglijst van Google. 

Vertalingen en Geavanceerde instellingen

Het kan zijn dat de video nog niet klaar is met uploaden, nadat je alles hebt ingevuld. Dan kun je duiken in de geavanceerde instellingen. Klik op het tabblad ‘Geavanceerd’ voor de mogelijkheden. Hier kun je bijvoorbeeld reacties uitzetten, abonnees een notificatie sturen na het uploaden of de eigendom van de rechten veranderen. 

Naast het tabblad ‘Geavanceerd’ zit ook Vertalingen. Hier kun je de beschrijving en titel vertalen naar een andere taal. Je kunt hier ook de oorspronkelijk taal selecteren voor de video.

De video is klaar, wat nu?

Klik op ‘Bewaren’ als je klaar bent met instellen. Zo is je harde werk niet voor niets geweest. Is de voortgangsbalk nog niet helemaal gevuld, dan moet je even wachten. Anders wordt de video met je instellingen meteen op YouTube geplaatst.

Na het uploaden kun je ervoor kiezen om je video direct te delen op je website of via social media. Je kunt er ook voor kiezen om een ondertiteling toe te voegen aan de video. Dit is namelijk easy peasy lemon squeezy. Volg hier onze tutorial.

Lees meer over '🎞️ VIDEO'S DELEN'

Hoe voeg ik een abonneerknop toe aan mijn video?

Hoe voeg ik een abonneerknop toe aan mijn video?

 Eindelijk! Je kanaal is klaar en de eerste video’s staan online. Je bent tevreden met het resultaat. Maar hoe zorg je ervoor dat kijkers je YouTube kanaal ook echt gaan volgen? Dit doe je natuurlijk door zelf een abonneerknop toe te voegen aan je video. YouTube...