Hoe zeg ik de juiste dingen voor de camera?
15 juni 2020

Je concept voor je video is klaar en het is tijd om te gaan filmen. Je gaat voor de camera staan, maar ineens sta je te twijfelen: Hoe zeg ik de juiste dingen voor de camera?

Vooral in het begin kan het lastig zijn om voor de camera te staan. Vaak ben je veel in je hoofd bezig en als je veel denkt, gaat het meestal mis. En zo komt jouw verhaal niet goed over in de video.
Goed nieuws, iedereen kan zelfverzekerd voor de camera staan. Met deze tips van Videosnacks zeg je altijd de juiste dingen voor de camera.

Tip 1 : Wees voorbereid en lees niet voor

De juiste dingen voor de camera zeggen begint bij de juiste dingen weten. Bereid je goed voor en oefen een paar keer door je tekst een aantal keer hardop te zeggen. Op een gegeven moment zit het er goed in en daardoor ben je veel zelfverzekerder tijdens het filmen. Dit is niet alleen handig voor jou, maar vooral fijn voor de kijker. Je zelfverzekerde houding komt direct over op de kijker, je wordt automatisch een stuk geloofwaardiger. Dit zorgt voor een positief resultaat waar iedereen tevreden van wordt.

“Maar kan ik de tekst niet gewoon voorlezen?”, is een vraag die we regelmatig krijgen. Nee, dat is een no go. Een spontane video krijg je namelijk niet door het voorlezen van je tekst. Spontaniteit is belangrijk voor de kracht van je video. Daarnaast komt het onprofessioneel over. Weg met het spiekbriefje!

Tip 2: Uitstraling voor de camera

Over spontaniteit gesproken, je energie voor de camera heeft een grote invloed op de woorden die je zegt. Het is dus van belangrijk om je energie te verhogen. De kijker moet het gevoel krijgen dat je echt gepassioneerd bent over het onderwerp. Praat dus niet zoals je normaal praat, maar juist met meer expressie en energie.

Heb tijdens het filmen dus altijd een glimlach op je gezicht, ook al heb je niet zo een goede dag. Dit is voor jou misschien onnatuurlijk of overdreven maar het werkt echt. Probeer het zelf eens voor de camera of de spiegel. Je ziet een groot verschil tussen de levering van je boodschap. Deze blijheid heeft ook invloed op de dingen die je zegt voor de camera. Je raakt veel sneller in een flow en zit veel minder in je hoofd. Zo raak je minder je tekst kwijt en weet je zeker dat je de juiste informatie geeft.

Tip 3: Praat rustig

Je kent je tekst en bent enthousiast om te gaan filmen. Je energielevel is op 200% en je wilt direct beginnen. Wacht nog even en haal goed adem. We willen natuurlijk niet jouw enthousiasme de boodschap overschaduwt. Praat dus net iets langzamer voor de camera dan je normaal zou doen. Neem pauzes door je verhaal in kortere stukken op te delen. Geef de kijker tijd om na te denken over je boodschap en de informatie te laten bezinken. Daarnaast wekken deze stiltes nog meer interesse in je verhaal. Wees dus niet bang om pauzes te houden en rustiger te praten. Ben je normaal een snelle spreker? Oefen dit goed van tevoren voordat je gaat filmen.

Tip 4: Richt je aandacht op de kijker (of interviewer)

We begrijpen goed dat veel mensen moeite hebben om tegen een camera te praten. Het is namelijk een ‘dood’ apparaat dat helemaal niets terug zegt. Het is toch heel belangrijk om te realiseren dat er een persoon achter de lens zit. Dit is de kijker waarvoor je de video wilt maken. Net als elke andere persoon in een gesprek, kijkt de kijker ook graag in je ogen.

Richt je aandacht tijdens het filmen dus op de camera. Zo neemt de kijker je boodschap serieus. Dit is ook handig om de juiste dingen te zeggen voor de camera. Door je aandacht te richten op één punt kun je jezelf beter focussen op je tekst. Over je tekst gesproken. Richt je verhaal tegen één persoon. Het is geweldig om de wereld aan te spreken maar de kijker zit thuis in zijn eentje voor de computer. Als je opeens spreekt over ‘jullie’ voelt de kijker zich niet meer aangesproken. Houd het verhaal altijd persoonlijk.

Het is even wennen om in de camera te blijven kijken. Daarom is het belangrijk om dit goed van tevoren te oefenen. Zo kun je een spiegel achter de camera of smartphone plaatsen. Zo kun je gewoon jezelf blijven aankijken tijdens het aankijken. Maak je gebruik van een camera met een pop-up scherm, dan kun je dit ook gebruiken. Let wel op dat de pop-up scherm naar boven of onder staan. De meeste camera’s hebben namelijk een scherm aan de zijkant. We raden af om dit te gebruiken omdat je ogen teveel gericht zijn op dit scherm. Je ogen zijn niet meer gericht op de kijker.

Word je geïnterviewd? Richt je aandacht juist op de interviewer. Niets is ongemakkelijk om met iemand te spreken maar om deze persoon niet aan te kijken. Wil je toch in de camera kijken tijdens het geven van je antwoorden? Laat de interviewer dan achter de camera staan. Zo hoef je zelf geen zorgen te maken over awkward situaties.

Heb je nog tips om zorgeloos voor de camera te staan? Juist een vraag voor een specifieke situatie? Laat het aan ons weten in de comments.