Kleding voor de camera: wat doe je aan?
3 oktober 2018

Help! Wat moet ik aan? Er goed uitzien voor de camera kan onnodige spanning geven. Geen zorgen, wij helpen je met je outfit. Met deze tips in deze quicklearning ga jij zeker shinen voor de camera!

Wat goed voelt

Wat je ook draagt, het belangrijkste is dat jij je prettig voelt in je outfit. De kijker kan dit direct zien aan je houding. Het is top als je outfit overeenkomt met de boodschap die jij wilt vertellen. Dit heeft namelijk een sterk effect op de sfeer van je boodschap. Zo geeft een net pak een hele andere ‘vibe’ dan een casual shirt.

Bij een goed gevoel horen soms ook accessoires. Dit is geen probleem als het goed bij je outfit past. Let er wel op dat je accessoires de kijker niet afleiden. Zo maken sommige armbanden veel lawaai wat duidelijk hoorbaar is voor de kijker. In dat geval kun je de armbanden beter af laten.

Kleuren kiezen

De juiste kleuren zijn belangrijk bij het kiezen van je outfit. Vermijd kleding die volledig uit felle basiskleuren zoals felrood of grasgroen bestaat. Dit kan te fel zijn voor de camera en de ogen van de kijker, het ziet er niet goed uit.

De perfecte combinatie is om rustige tinten te kiezen. Dit zijn kleuren die niet te donker zijn, maar ook niet te licht. Zorg ervoor dat het beeld niet te flauw wordt. Kleuren zoals beige, zalmroze, mosgroen en muisgrijs zorgen voor dit effect. In de afbeelding hieronder zie je enkele goede voorbeelden van kleurtonen, waarmee je altijd goed zit!

Nog een extra tip: probeer zwart te vermijden. Vaak wordt er gekozen voor zwart omdat het lekker afkleedt. Dit is niet het enige effect van zwart. Het maakt je namelijk strenger en afstandelijker. De tint versterkt ook de schaduwen waardoor je vermoeid overkomt. Zo worden je wallen nog eens extra geaccentueerd.

Daarnaast adviseren we ook nooit een (dikke) coltrui. Het is van belang dat je een outfit aan doet die niet gebonden is aan een seizoen. Zo is je video relevant voor elk jaargetijde.

Patronen in kleding

Let goed op met het kiezen van een outfit met een patroon. Als je bijvoorbeeld een overhemd draagt met hele fijne patronen, dan kunnen deze patronen gaan dansen voor de camera. En dat willen we natuurlijk niet. Een grof patroon kan altijd. Houdt er wel rekening mee dat de patronen niet te dominant aanwezig zijn. Je kan namelijk verdwijnen achter een patroon. Als je het niet zeker weet, neem een alternatief shirt of trui mee die je (erover) aan kunt trekken.  Zo ben je op alles voorbereid en zie je er goed uit.

En stofjes dan?

Vermijd ingewikkelde kledingstukken en stoffen. Vooral bij vrouwen zien we dat alles uit de kast gehaald wordt. Het is beter om je outfit zo simpel mogelijk te houden. Vermijd kleding dat kraakt en ritselt. Glimmende outfits kunnen echt niet in combinatie met het licht. Deze outfit leiden enorm af. Wie wil eruitzien als een discobal?

Tot slot

Wat je ook draagt, het allerbelangrijkste is dat jij je er comfortabel bij voelt. Ook al kan een outfit bepalend zijn voor je video, je trekt nog het meeste aandacht als je zelfverzekerd voor de camera staat.

Hopelijk weet je nu wat je wel en niet aan moet trekken en kun je bij je volgende shoot lekker knallen!

Lees meer over '💡 STRATEGIE'

Onboarden met video

Onboarden met video

Inwerkvideo’s hebben een aantal voordelen; nieuwe werknemers ervaren een warm welkom en het bespaart het bedrijf heel veel tijd en geld. Start nu!