Mensen filmen, waar let je dan op?
21 juli 2020

It’s time for video. Je camera of smartphone is ready to go en de hoofdrolspeler staat klaar. Hoe zorg je ervoor dat jouw filmster perfect op de video staat?

Geen zorgen, Videosnacks helpt je verder. We zochten voor je uit met welke dingen je rekening moet houden bij het filmen van mensen in je video. Op deze manier ga je voorbereid aan de slag.

Voordat je begint met filmen:

Voordat je gaat beginnen, is het belangrijk om te weten of je wel mag filmen. Sinds 2018 wordt de privacy van de burgers in Europa namelijk beschermd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De AVG heeft gevolgen voor alle mensen in je bedrijfsfilm, dus ook je acteurs of sprekers.

Gelukkig is het voor medewerkers of acteurs erg makkelijk om toestemming te geven. We adviseren filmmakers om tijdens het filmen gebruik te maken van een quitclaim. Dit is een verwerkingsverklaring voor mensen die duidelijk in beeld komen bij commerciële opnames zoals je bedrijfsfilm. Het is voor iedere partij de veiligste manier om onduidelijkheden te voorkomen.

Meer weten over quitclaims, video en de AVG? Vind alle informatie terug in onze quicklearning over de privacywetgeving.

De juiste persoon

Het klinkt makkelijker dan het eigenlijk is: de juiste persoon vinden voor je video. De persoon voor de camera moet authenticiteit uitstralen zonder de identiteit van je organisatie te verliezen. Het uiterlijk en karakter van de persoon heeft invloed op je boodschap. Je kiest eigenlijk het gezicht van je bedrijf. We zeggen nu niet dat je direct professionele castingbureaus moet inschakelen – dat kan zelfs tegendraads werken voor je video – maar let wel goed wie je kiest voor je video. Neem dus goed de tijd om iemand te kiezen voor je video.

Zorg voor een kalme, vertrouwelijke sfeer

Voor de camera staan, is niet voor iedereen even makkelijk. Zenuwen kunnen het erg lastig maken. Zorg er dus voor dat de spreker op zijn/haar gemak is tijdens het filmen. Wees een vriend en maak vooraf even een praatje als je hem/haar niet kent. Maak duidelijk dat je ook graag wilt dat alles goed op camera staat. Een foutje kan altijd gebeuren en dit hoeft niet het einde van je video te zijn. Win het vertrouwen van je spreker voor optimaal resultaat.

Licht, geluid en actie

Tijdens het filmen moet je altijd rekening houden met de audiovisuele elementen van de video. Licht is onmisbaar bij het filmen van je spreker. Het is belangrijk dat er voldoende licht is op locatie. Zonlicht is natuurlijk de mooiste vorm van licht, maar is er niet altijd. Scout de locatie en bekijk vooraf of er voldoende licht is op het moment dat je wilt gaan filmen. Je kunt ook gebruik maken van kunstlicht met behulp van kunstlampen.

Naast het licht moet er ook gekeken worden naar het geluid. Goed geluid wordt vaak onderschat door filmmakers, maar niks is belangrijker. Slecht geluid zorgt ervoor dat je video niet professioneel overkomt. We adviseren om gebruik te maken van een dasspeld-microfoon. Dit is een apparaat om geluid van dichtbij op te nemen. Indien nodig, help de spreker me de plaatsing van de microfoon. Het apparaat is namelijk klein en onopvallend, maar moet wel goed geplaatst worden.