Onboarden met video
29 november 2019

Daar sta je dan, als restauranteigenaar, voor de zoveelste keer uit te leggen hoe het afwasritueel werkt of hoe de kippensoep wordt gemaakt. Dat kan anders, slimmer en goedkoper met inwerkvideo’s. Oftewel: onboarding video’s. 

Inwerken met video’s kost minder tijd

 

Reken maar uit hoeveel tijd je bespaart als je inwerkvideo’s gaat maken. In branches met een hoog verloop in personeel al helemaal. Want het zijn niet alleen de uren van de nieuwe medewerker die erin gaan zitten, maar ook jouw uren of die van een collega. Daarnaast is er geen ruimte meer voor smoesjes als: ja maar, dat wist ik niet.… Wist ik niet? Dat kan niet, je hebt de inwerkvideo’s toch gezien.

 

Warm welkom voor nieuwe medewerkers

 

Hoe fijn is het bovendien voor nieuwe medewerkers om op hun gemak deze video’s te bekijken bij de start van hun nieuwe baan. Zo hoeven ze niet alles in één keer te onthouden, want ze weten dat ze het later nog een keer op hun gemak kunnen bekijken. Zeker wanneer je jonge medewerkers zoekt, zal deze manier van inwerken gewaardeerd worden. Het past tenslotte perfect bij hun leefwereld.

 

Ontlast ook P&O en de salarisadministratie

 

Je kunt onboardingvideo’s natuurlijk nog breder inzetten. Denk ook aan veelgestelde vragen op het gebied van P&O. Leg in een video algemene zaken uit zoals: hoe meld je je ziek? Hoe werkt een POP gesprek? Hoe vraag je verlof aan? Wat staat er allemaal op je loonstrook? Kortom: maak informatie makkelijk toegankelijk voor je team met dit soort video’s.

The making of: keep it simple

 

Klinkt als muziek in je oren toch? Maar hoe maak je deze video’s? De stappen:

 

  • Zoek iemand die het leuk vindt om uitleg op camera te geven.
  • Zoek een rustige plek met veel licht om te filmen.
  • Zet je smartphone op een statief of zorg dat iemand hem rustig vasthoudt. Heb je dasspelmicrofoon? Gebruik hem zeker, twijfel over of die investering moet doen? Check dan deze quicklearing, waarin wij het getest hebben.
  • Start met de 3 W’s: Welkom, Wat ga ik je vertellen en Waarom ga ik het vertellen. Daarna je uitleg. Doe het een paar keer opnieuw en kies de beste versie.
 

Wil je dat wij de video voor je professionaliseren?
Wij zetten de clips mooi aan elkaar, plaatsen je logo en zorgen voor audio en kleurverbetering. Stuur ons je materiaal en wensen en wij fixen het!

 

Lees meer over '💡 STRATEGIE'