Privacy instellingen bij YouTube
18 mei 2020

Soms wil je dat iedereen jouw video kan zien, maar soms wil je deze eigenlijk alleen privé delen. Tijdens het uploaden van een video op YouTube krijg je de mogelijkheid om de privacy instellingen aan te passen. Maar hoe zit het precies met deze instellingen?

In deze Quicklearing leggen wij precies uit wat het verschil is tussen de verschillende privacy instellingen van YouTube. Daarnaast leggen wij ook uit hoe jij deze instellingen kan aanpassen. Dit is namelijk ook mogelijk na het uploaden van een video. Ready? Let’s go!

Verschil tussen de privacyinstellingen

Ben jij de eigenaar van een video of afspeellijst? Dan heb jij de mogelijkheid om de privacy instellingen aan te passen. YouTube hanteert vier verschillende instellingen voor je video en afspeellijsten:

  • Openbare video’sen afspeellijsten kunnen door iedereen worden bekeken. Daarnaast kunnen deze video’s ook door iedereen gedeeld worden.
  • Verborgen video’sen afspeellijsten kunnen worden bekeken door iedereen die de link ontvangt. Deze URL kan ook gebruikt worden om de video te delen met overige mensen.
  • Privé video’s en afspeellijstenkunnen alleen worden bekeken door jou en de gebruikers die jij selecteert. Deze video’s kunnen niet gedeeld worden met anderen.
  • Geplande video’sworden pas gepubliceerd op de datum en het tijdstip die jij hebt ingesteld. Tot die tijd is de video voor niemand zichtbaar.

Let op: de standaard instelling van YouTube staat op Openbaar. Tijdens het uploaden is het dus belangrijk dat je weet wat de privacy instellingen precies doen. In de tabel hieronder zie je kort een overzicht van de voor- en nadelen van een instelling. Geplande video’s zijn niet toegevoegd aan de tabel, omdat deze video’s niet zichtbaar zijn tot de gewenste datum.

Wat? Openbaar Verborgen Privé
Is het mogelijk de URL/link te delen Ja Ja Nee
Kan ik de video toevoegen aan mijn eigen kanaal Ja Ja Nee
Wordt de video weergegeven in de abboneefeed Ja Nee Nee
Is de video zichtbaar op mijn kanaal? Ja Nee Nee
Is de video vindbaar in de zoekresultaten of bij gerelateerde video’s en aanbevelingen Ja Nee Nee


Privacyinstellingen selecteren of wijzigen

Tijdens het uploaden

Als je video nog niet is toegevoegd aan YouTube kun je direct de privacy instelling aanpassen. Dit doe je tijdens het uploaden. Nadat je een video hebt geselecteerd vanaf je computer krijg je automatisch de keuze om de privacy instelling aan te passen. Hier krijg je de vier mogelijkheden die hierboven besproken staan.

Hulp nodig bij het uploaden van een video naar YouTube? Klik hier voor het stappenplan!

Na het uploaden

Staat je video al online, maar wil je toch de video verborgen delen? Om de privacy instellingen van je video’s aan te passen moet je inloggen op YouTube. Klik rechtsboven op je gebruikersafbeelding. Via ‘’YouTube Studio’’ kun je je eigen kanaal aanpassen. Het is ook mogelijk om deze link te klikken. Zo kom je direct bij videobeheer. Selecteer video’s in het menu aan de linkerkant. Sleep de muis naar een video en klik op het oogpictogram. Hier kun je de zichtbaarheid (en dus de privacy instelling) kiezen van de video. Als een video al online staat, is het niet meer mogelijk om de status naar Gepland te zetten.

Lees meer over '🎞️ VIDEO'S DELEN'

Hoe voeg ik een abonneerknop toe aan mijn video?

Hoe voeg ik een abonneerknop toe aan mijn video?

 Eindelijk! Je kanaal is klaar en de eerste video’s staan online. Je bent tevreden met het resultaat. Maar hoe zorg je ervoor dat kijkers je YouTube kanaal ook echt gaan volgen? Dit doe je natuurlijk door zelf een abonneerknop toe te voegen aan je video. YouTube...