Thumbnail voor jouw YouTube video
12 november 2019

Het is eindelijk gelukt. Je video is klaar en hij staat online. Je bent trots op het eindresultaat en wilt graag de video delen. Je bekijkt de thumbnail van je video en ‚Ķ Nee, je hebt je ogen dicht op de afbeelding! Je wilt natuurlijk niet dat dit het eerste is wat (potenti√ęle) klanten zien.¬†

Gelukkig is de thumbnail van je video aan te passen en geheel naar eigen voorkeur te ontwerpen. Volg de volgende stappen, dan wordt het voor de kijker onmogelijk om langs jouw video te scrollen ;-).

Hieronder zie een voorbeeld van een paar thumbnails op YouTube.

 

Waarom een thumbnail?

De thumbnail op YouTube is de afbeelding die een kijker het eerst ziet op Google, YouTube of bij aanbevolen video’s. Samen met de titel vormt deze afbeelding het visitekaartje voor je video. Deze eerste indruk is belangrijk, het moet de bezoeker namelijk enthousiast maken over je video.

Twee verschillende keuzes

Het maken van je eigen thumbnail is een stuk makkelijker geworden. In het verleden had je alleen de keuze tussen drie fragmenten die YouTube zelf genereert. Deze fragmenten waren gekozen door YouTube en kon je niet aanpassen. Gelukkig is het tegenwoordig anders. Je kunt nu kiezen uit:

 • Drie¬†thumbnails¬†gekozen¬†door het¬†algoritme¬†van YouTube
 • Aangepaste¬†thumbnails

Een thumbnail gekozen door YouTube werkt nog altijd via het oude systeem. Hier heb je geen controle over. Het kan dus voorkomen dat je met je ogen dicht staat of een rare houding hebt. Daarnaast is het best wel saai. Ons advies is dan ook: maak een eigen, aangepaste thumbnail. 

Aangepaste thumbnails zelf maken

Je eigen thumbnail is van belang om kijkers te trekken. Als de eerste indruk niet goed is, heb je kans dat de kijker een andere video gaat kijken. Zo kun je de kijker zelf verliezen zonder dat je het door hebt.

Wil je gemakkelijk een aangepaste afbeelding maken, maar ben je geen designer? Dat is geen probleem. Er zijn online genoeg gratis websites die het erg simpel maken. Wij adviseren Canva of BeFunky . 

Zeker Canva is een aanrader. Dit is een online programma waarin je ontwerpen kan aanmaken. Met je Google-account kun je gemakkelijk inloggen. Canva is gebruiksvriendelijk, iedereen kan ermee aan de slag. Je kunt een vooraf ingestelde template kiezen en je thumbnail aanpassen. Canva heeft een grote database met gratis afbeeldingen zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over auteursrechten. Natuurlijk is het ook mogelijk om je eigen afbeeldingen in Canva te uploaden.

Eisen aan de afbeelding

De aangepaste thumbnail moet zo groot mogelijk zijn. Deze afbeelding wordt namelijk ook gebruikt als voorbeeldafbeelding in de ingesloten weergave. Daarnaast zorgt een grote afbeelding ook voor een duidelijker plaatje. 

 • De¬†afbeelding¬†moet¬†een¬†resolutie¬†hebben¬†van¬†1280 x 720 pixels.De¬†minimale¬†breedte¬†van de afbeelding is 640 pixels.¬†
 • Google¬†accepteert¬†niet¬†alle¬†bestandsindelingen. De¬†afbeelding¬†moet¬†worden¬†ge√ľpload¬†in: .JPG, .GIF, .BMP of .PNG.¬†Gelukkig¬†zijn¬†de¬†meeste¬†afbeeldingen¬†al¬†deze¬†bestandsindelingen.
 • De thumbnail magniet¬†groter¬†zijn¬†dan 2 MB.¬†
 • Zorg¬†ervoor¬†dat¬†de thumbnail¬†de¬†juiste¬†bestandsnaam Zo¬†kom¬†je¬†hoger¬†te¬†staan¬†in de¬†ranglijst¬†van Google.

Nog een laatste praktische tip: ondanks dat het geen vereiste is, raden wij je een beeldverhouding van 16:9 aan. Deze verhouding wordt namelijk het meest gebruikt in YouTube-spelers en voorbeelden.

Beleid voor thumbnails

Het maken van je eigen aangepaste thumbnails is natuurlijk leuk en creatief. Let er wel op dat de thumbnails voldoen aan de richtlijnen van YouTube. Gewelddadige, expliciete en seksueel suggestieve afbeeldingen kunnen ervoor zorgen dat je een leeftijdsbeperking krijgt. Er worden dan geen advertenties weergegeven en de video’s komen niet meer op de overzichtspagina. Daarnaast heb je ook de kans dat de mogelijkheid om een aangepaste thumbnail te uploaden, wordt ingetrokken. Eenmaal uitgeschakeld kan de functie niet meer worden ingeschakeld. Klik hier om de richtlijnen van YouTube te bekijken.

Tips voor een thumbnail

 • Gebruik¬†opvallende kleuren¬†voor je eigen miniatuur. Het moet de aandacht trekken van de kijker. Zorg er wel voor dat het bij je bedrijf past.¬†
 • Zorg¬†voor¬†dezelfde¬†opmaak¬†in de¬†verschillende¬†thumbnails.¬†Kijkers¬†kunnen¬†op¬†deze¬†manier¬†direct je YouTube¬†kanaal¬†herkennen.
 • Hoe minder tekst, hoe beter!Let¬†er¬†wel¬†op¬†dat¬†de¬†tekst¬†die je¬†gebruikt¬†goed¬†leesbaar¬†is.¬†Bij¬†een¬†thumbnail mag de¬†tekst¬†best¬†wel¬†groot.¬†Houd¬†er¬†rekening¬†mee¬†dat¬†thumbnails¬†kleiner¬†worden¬†weergegeven.¬†
 • Gebruik¬†een¬†gezicht¬†met¬†een¬†duidelijke¬†emotie.Zo¬†weet¬†de¬†kijker¬†precies¬†wat¬†er¬†gaat¬†gebeuren.¬†
 • Maak¬†een¬†aparte¬†foto¬†voor¬†de thumbnail.¬†Tijdens¬†de video ben je¬†vaak¬†aan¬†het¬†praten¬†en¬†dat¬†ziet¬†er¬†niet¬†altijd¬†even¬†aantrekkelijk¬†uit.¬†Met¬†een¬†eigen¬†foto¬†zorg¬†je¬†ervoor¬†dat¬†het miniatuur¬†nog¬†professioneler¬†overkomt.¬†
 • Gebruik¬†een¬†actieshot¬†in je video. Wek op¬†deze¬†manier¬†de interesse van de¬†kijker.

Uploaden van aangepaste thumbnail

Heb jij de afbeelding al af voordat je de video gaat uploaden? Dan kun je de video direct voorzien van een eigen afbeelding. Tijdens het uploaden kun je de aangepaste miniatuur of thumbnail rechts onderin toevoegen. 

Staat de video al online? Geen zorgen! Volg gewoon de stappen hieronder voor het toevoegen van de aangepaste thumbnail:

Ga naar videobeheer 

Log in op YouTube en klik rechtsboven op je gebruikersafbeelding. Via YouTube Studio kun je je eigen kanaal aanpassen. Het is ook mogelijk om deze link te klikken. Zo kom je direct bij videobeheer. 

Kies de juiste thumbnail 

Zoek de juiste video in het overzicht en klik op bewerken. Vervolgens zie je aan de linkerkant de video en rechts drie gegenereerde thumbnails. Er staat nog een vierde afbeelding onder. Klik op de onderstaande link¬†‚ÄėAfbeelding wijziging‚Äô.¬†Hier kun je de aangepaste thumbnail toevoegen. Zo simpel is het!