Video delen op Facebook
9 november 2019
Videomarketing wordt steeds populairder. Wie kijkt er geen filmpjes op Facebook? Dit zie je dan ook terug in de tijdlijn van Facebook. Het is tegenwoordig dé manier om veel mensen te bereiken. In Nederland telt het platform 10,8 miljoen gebruikers. 7,6 miljoen Nederlanders gebruiken het platform zelfs dagelijks. Het enige sociale medium dat vaker gebruikt wordt in Nederland is WhatsApp. Maar hoe plaats je een video op dit platform en waar moet je rekening mee houden?

Uploaden naar Facebook is vrij eenvoudig. In deze quicklearning leggen wij uit op welke twee manieren je een video kan uploaden op Facebook. En wat de meest effectieve manier is. Let’s get started!

Twee manieren van uploaden

Een video delen op je Facebookpagina is dus een goede manier om een groot publiek te bereiken. Facebook geeft gebruikers twee opties om een video toe te voegen aan een Facebookpagina. 

  1. Link delen van YouTube of Vimeo 
  2. Video direct uploaden op Facebook

Link delen van YouTube

Een link delen via YouTube is met afstand de meeste populaire methode op Facebook. Dit komt voornamelijk door de praktische redenen. Met een YouTube link hoef je de video maar één keer aan een platform toe te voegen. Vaak wordt een video toch al gedeeld via YouTube. Het kan ook zijn dat je het originele bestand op het moment niet tot je beschikking hebt of dat je de weergaven terug wilt zien op YouTube. Wat je redenen ook zijn, een YouTube link delen via Facebook is erg makkelijk. Dit kan op twee verschillende manieren:

Via YouTube

1. Ga naar de YouTube video die je wilt delen. Klik op Delen rechtsonder de video
2. Klik op het logo van Facebook bij: Een link delen. Er wordt automatisch een nieuw tabblad met Facebook geopend. Log in (als je dit nog niet hebt gedaan).
3. Hier heb je de optie om een bericht aan de video toe te voegen. Let er wel op dat je de video deelt op de juiste pagina. Linksboven kun je dit controleren en indien nodig de juiste pagina selecteren.
4. Delen maar! Klik rechtsonder op Plaatsen.

Via Facebook

1. Ga naar de YouTube-video en kopieer de gehele link in de adresbalk. De volledige link ziet er ongeveer zo uit: https://www.youtube.com/watch?v=lmXofNkw0n0
2. Ga naar je Facebookpagina en plak de gekopieerde link in een nieuwe post. Je video wordt automatisch toegevoegd aan de Facebook post.
3. Verwijder de gekopieerde link uit het tekstvakje. Maak je geen zorgen, de video zit vast aan de post. Hier kun jij nu je eigen tekst toevoegen.
4. Klik op Plaatsen!

Benieuwd hoe je een video moet uploaden naar YouTube? Klik op deze link!

Video direct uploaden naar Facebook

De tweede optie is om de video direct te uploaden naar Facebook (‘native video’). Dit is iets ingewikkelder dan YouTube maar alsnog erg makkelijk:

1. Ga naar Facebook en maak een nieuw bericht aan op je Facebookpagina. Voor het plaatsen van een video kies je aan de bovenkant Foto/video.
2. Voor het uploaden van video heb je het originele bestand nodig. Facebook accepteert bijna alle video bestanden, dus dit komt helemaal goed. Ga naar de juiste map, selecteer de video en klik op uploaden.
3. Facebook begint nu met het uploaden van je video. Dit kan even duren. Gelukkig kun je aan de slag met de instellingen van de video.

3.1 Algemene instellingen

Facebook geeft je de mogelijkheid om een titel en tags toe te voegen aan je video. Dit is niet verplicht maar het kan erg handig zijn. De titel en tags zorgen ervoor dat de video makkelijker gevonden kan worden binnen Facebook.

Naast de titel en tags is er ook ruimte voor een aangepaste thumbnail. Net zoals YouTube bepaal je zelf de afbeelding van de video. Je kan kiezen tussen voorgeselecteerde fragmenten of zelf een thumbnail toe te voegen.

3.2 Onderschriften

Een ondertiteling is erg belangrijk voor je video op Facebook. 85% van de video’s op Facebook wordt namelijk zonder geluid bekeken. Het is een handig middel om de kijker langer te laten kijken en je boodschap komt een stuk beter over. Bij onderschriften kan je de ondertiteling handmatig toevoegen.

3.3 Geavanceerde instellingen voor je video

De geavanceerde instellingen richten zich voornamelijk om de distributie van de video. Hier kun je aangeven waar de video op mag verschijnen. Via het drop-down menu kun je de instelling wijzigen. Zo is het mogelijk om de video niet zichtbaar te maken in de tijdlijn van anderen. Zo moeten mensen echt naar je pagina gaan om de video te zien.

4. Voeg de tekst voor je post toe aan je video en klik op publiceren.

Wat is nou beter?

Facebook is hard bezig om meer video-content toe te voegen aan het platform. Facebook zorgt ervoor dat video’s die direct zijn toegevoegd een aantal extra (gratis) functies krijgen. Op deze manier moet het interessant worden om de video direct te uploaden. Wij adviseren dan ook om altijd jouw video direct te uploaden naar Facebook. De video’s worden vaker weergegeven en zijn beter vindbaar.

Dit zijn de belangrijkste (gratis) functies die Facebook kan aanbieden bij een native video.

1. Automatisch afspelen (in volle breedte)
Sinds november 2017 heeft Facebook besloten dat YouTube video’s niet meer automatisch worden afgespeeld. Dit betekent dat een kijker de video echt moet aanklikken voordat hij afspeelt. Video’s die direct via Facebook zijn geplaatst, spelen automatisch af op iemands tijdlijn. Bewegend beeld trekt direct de aandacht van de kijker.

Een video direct geplaatst op Facebook wordt in de volledige breedte van de tijdlijn weergegeven. Dit is niet het geval bij een post met een YouTube link. Dit zorgt ervoor dat een video via YouTube nog minder opvalt.

2. Doelgroep targeting
Bij een Facebook video is het mogelijk om demografische gegevens te koppelen. Zo kun je denken aan geslacht en leeftijd. Deze doelgroepbepaling zorgt ervoor dat je video alleen bij een selecte groep in hun tijdlijn verschijnt. Een bericht en de video wordt zo nog relevanter. Zo weet je zeker dat de video door de juiste mensen gezien wordt.

3. Call-to-action knop
Een belangrijke feature voor video zijn de call-to-action buttons aan het einde van de video’s. Facebook geeft je de mogelijkheid om aan het einde van de video een link te plaatsen naar een website. Zo kun je doorlinken naar een webshop of een specifieke pagina over je diensten. Dit is een gerichte manier om de kijker naar je website te krijgen.

De call-to-action buttons zijn alleen mogelijk bij betaalde videoadvertenties. Het is dus niet mogelijk om dit toe te voegen aan een gewone videopost.

Maak je gebruik van deze tips, dan zal de conversie van jouw video zeker verhogen!. Heb je nog vragen? Laat het ons weten!

Lees meer over '🎞️ VIDEO'S DELEN'

Hoe voeg ik een abonneerknop toe aan mijn video?

Hoe voeg ik een abonneerknop toe aan mijn video?

 Eindelijk! Je kanaal is klaar en de eerste video’s staan online. Je bent tevreden met het resultaat. Maar hoe zorg je ervoor dat kijkers je YouTube kanaal ook echt gaan volgen? Dit doe je natuurlijk door zelf een abonneerknop toe te voegen aan je video. YouTube...