Video verborgen delen op YouTube en Vimeo
12 maart 2019

Als je een video uploadt naar YouTube en Vimeo kan deze standaard door iedereen worden gezien. Oei, dat wil je niet altijd! Niet elke video hoeft niet per se met de hele wereld gedeeld te worden. Zo kun je video’s maken voor intern gebruik of wil je misschien dat de video alleen gedeeld wordt met een select groepje. Hoe zorg je ervoor dat je video verborgen blijft voor het grote publiek?

YouTube en Vimeo hebben (gelukkig!) allebei de mogelijkheid om een video verborgen te delen. Op deze manier weet je zeker dat de video alleen gezien wordt door de juiste kijkers.

In deze Quicklearing bespreken we hoe je ervoor kunt zorgen dat de video verborgen online komt. Heb je de video al online gezet? Geen zorgen! Na het uploaden is het ook mogelijk om de video op verborgen te zetten.

Jouw video verborgen op YouTube delen

 

YouTube zorgt er standaard voor dat elke video openbaar staat. Dit betekent dus dat de privacy instellingen moeten worden aangepast, voordat je de video verborgen kunt delen. Als de video op verborgen staat, kan iedereen met de juiste link de video bekijken. Het is dan alleen nog een kwestie van de juiste URL/link delen.

Let op: de enige beveiliging op je verborgen bedrijfsfilm is een link. Iedereen met de link kan je video bekijken. Zorg er dus voor dat alleen betrouwbare bedrijven/personen de link ontvangen.

Tijdens het uploaden

Het is mogelijk om de privacy instelling direct aan te passen tijdens het uploaden. Selecteer het juiste bestand op je computer. Je krijgt automatisch de keuze om de privacy instelling aan te passen. Kies de optie genaamd ‘Verborgen’. Jouw video wordt nu automatisch verborgen online gezet.

Na het uploaden

Staat je video al online? Daar hebben wij ook een oplossing voor! YouTube heeft ervoor gezorgd dat jij alsnog de video verborgen kunt delen na het uploaden. Log in op je eigen account en ga naar de video-instellingen van YouTube Studio. In YouTube Studio moet je klikken op ‘Video’ in het menu aan de linkerkant. Sleep de muis over de juiste video en klik op hetoogpictogram. Hier pas je de zichtbaarheid (en dus de privacy instelling) van jouw bedrijfsfilm aan naar Verborgen.

Direct naar YouTube Studio? Klik op deze link

Een Private video delen via Vimeo

Het delen van een video op Vimeo gaat net iets anders dan bij YouTube. Het is namelijk niet nodig om de video verborgen te delen. Je kunt je video beveiligen met een wachtwoord. Dit is dus een stuk veiliger dan YouTube. Je video wordt automatisch een Private video.

Tijdens het uploaden

Vimeo geeft alle gebruikers de optie om video’s beveiligd online te plaatsen. Dit kunnen gebruikers direct doen tijdens het uploaden. Upload de video en selecteer het juiste bestand. Je komt nu in een scherm terecht waar je de instellingen van de video kunt aanpassen. In dit scherm staat ook een kopje Privacy. Kies hier de optie: “Only people with a password can see this video” en kies je eigen wachtwoord naar keuze. Je video komt nu online met een wachtwoord.

Na het uploaden

Na het uploaden van een video is het alsnog mogelijk om de video te beveiligen met een wachtwoord. Log in met je Vimeo-account en ga naar jouw bestaande video’s. Dit doe je door boven in de balk naar ‘Video’s’ te gaan en ‘My Video’s’ te selecteren. Ga met je muis naar de juiste video en klik op het tandwieltje rechtsboven, er wordt een nieuw scherm geopend.

Klik boven in de pagina op ‘Privacy’ en selecteer onder ‘Who can watch this video’: “Only people with a password”. Vul het nieuwe wachtwoord voor deze video in en klik op ‘Save Changes’.

Ook met een eigen link

Heb jij een Plus, PRO of Business account bij Vimeo? Dan is het, net als bij YouTube, mogelijk om een eigen link te delen. Dit is gelukkig ook gemakkelijk aan te passen. Bij de privacy instellingen van Vimeo selecteer je “Only people with the private link”. Net als bij YouTube moet je er wel opletten dat iedereen de link gewoon mag delen. Deel dus alleen de link met mensen die jij echt vertrouwd.

Lees meer over '🎞️ VIDEO'S DELEN'