Wat is een goede locatie om te filmen
26 maart 2019

Sta je op het punt om een video te maken? Amazing! Bij het maken van een videosnack komt veel kijken. Zo moet je bedenken waar de video over gaat, wat je doelgroep is en wat er gezegd moet worden. Een duidelijk verhaal levert meer tijd op voor de opnames. Dit klinkt misschien overweldigend, maar geen zorgen: het is allemaal erg leuk om dit te bedenken. In de voorbereiding wordt echter vaak de locatie om te filmen vergeten. Dit is belangrijk want het vormt de achtergrond van je video. Maar waar moet je dan op letten?

In deze quicklearning leggen wij uit wat een goede locatie is om te filmen en waarom dat zo is. Deze tips zorgen ervoor dat je een goede, vlotte en profi bedrijfsfilm kan maken.

Voldoende licht op de locatie

Licht is onmisbaar voor het maken van een goede video. Het is daarom belangrijk dat de locatie voldoende licht heeft. Zonlicht is de mooiste vorm van licht. Kijk van tevoren goed waar de zon staat op welk moment. Bekijk de locatie vooraf zodat je ook kan zien hoe de zon staat op een ander moment van de dag.

Is de locatie te donker of staat de zon niet goed op het moment dat je wilt filmen? Dan kan er gefilmd worden met kunstlicht. Met behulp van filmlampen is het mogelijk om alsnog het juiste licht te creëren.

Geluidsoverlast op de locatie

Film je met geluid? Gebruik dan een dasspeld-microfoon ! Een dasspeld-microfoon haalt echter niet al het geluid weg. Let bij het kiezen van een locatie ook op de geluidsoverlast van de omgeving. Geluidsoverlast komt van een drukke weg, speeltuin, een bouwplaats, enzovoort. Controleer goed vooraf of er geen dingen zijn die geluidsoverlast verzorgen. Het zou zonde zijn als je voor niets naar de locatie toegekomen bent!

De uitstraling van de locatie

Een goede video past bij jouw bedrijf. Let er dus goed op dat de locatie past bij de uitstraling van je bedrijf en de video. Dit geldt zeker voor het filmen buiten je eigen bedrijf. Een rustieke omgeving is niet geschikt voor een video over uitgaan in een drukke stad. Verder moet je letten op de inrichting, achtergrond en kleur van de omgeving. Wil je het toch liever op safe spelen? Film op kantoor of jouw eigen werkplaats. Dan zit je altijd goed met de uitstraling.

Daarnaast moet een locatie ook rust uitstralen. Een rommelige locatie geeft de video een onprofessionele feel. Ruim voor het filmen elke locatie goed op. Op deze manier leidt er niets af van het onderwerp of de boodschap in de video. Film je bij een klant, vraag ook aan hen om alles netjes te verzorgen.

Voorbereid om locatie

Een locatie kiezen is een belangrijke keuze. Soms kan dit even duren, maar dan heb je ook het beste eindresultaat. Het zou dan zonde zijn als je op locatie komt en enkele dingen zijn niet zoals je verwacht had. Als het mogelijk is, ga voor het filmen langs bij de locatie. Zo weet je zeker dat alles perfect wordt (en dan kun je ook gelijk even de stand van de zon controleren).

Extra tip: Zorg er ook voor dat je voorbereid op reis gaat. Niets is vervelender dan op locatie te komen en dat je – bijvoorbeeld – de juiste kleding bent vergeten. Sta jij daar in je slordige kleding te presenteren. Dat wilt niemand, toch? Hoe je de juist kleding uitzoekt, lees je hier.

Bewegingsruimte

Je zou het bijna vergeten maar voor het filmen is er ruimte nodig. De video wordt mogelijk van verschillende kanten gefilmd. Degene voor de camera moet dus de ruimte hebben om te bewegen. Echter geldt dit ook voor de persoon achter de camera. In een krappe ruimte is het moeilijker om goede video opnames te maken. Kies daarom altijd een locatie met voldoende ruimte.

Het selecteren van de juiste locatie is een belangrijk element van de video. Zijn wij een tip vergeten? Hulp nodig bij het kiezen van een locatie? Let us know!