WERKEN MET VASTE PRIJZEN… OF TOCH NIET?
WERKEN MET VASTE PRIJZEN… OF TOCH NIET?
12 mei 2019

Zo’n stemmetje in mijn hoofd…..’moeten we niet met vaste prijzen gaan werken?
Maar is dat slim? Als ik hier en daar een balletje bij collega-ondernemers opgooi, krijg ik weinig enthousiasme terug.

Toch blijft het knagen.

Als ik eerlijk ben, is ‘prijs’ voor mij wel een belangrijk puntje. Thuis hebben we 2 rottende kozijnen, waar we nu echt iets mee moeten. Waar begin je met het zoeken naar een klusbedrijf? Waar selecteer je op? Wat kost zoiets? En dan dat gedoe met offertes. Zo geen zin in. En weer is er een maand voorbij.

Hoe zal dat voor mijn branche zijn?


Wat rekenen onze collega videoproductie-bedrijven eigenlijk?  En waarom werken deze collega’s eigenlijk nog niet met vaste prijzen? Daar zal wel een goede reden voor zijn, toch?

Maar het idee blijft in mijn hoofd zitten. Tijd voor een lijstje met voors en tegens.

VOOR: Ons best bewaarde geheim!

Jij en ik, we kopen bij bedrijven waar we ons goed bij voelen en die bij ons passen. Maar de prijs is ook belangrijk. Of je uiteten gaat, nieuwe schoenen of een laptop koopt, je kijkt in een bepaalde prijsklasse.

Van een aantal klanten kregen wij – na oplevering van de video’s 😉 – te horen, dat ze onze prijzen erg vonden meevallen. Goed om te weten!, want wat goedkoop of duur is blijft een subjectief dingetje. En misschien geldt dit wel voor veel meer bedrijven, dat zij ook denken dat een bedrijfsfilm minimaal € 3.000- kost. Nou mensen, bij ons niet!

Dus misschien toch een goed plan om onze prijzen met de buitenwereld te delen?

TEGEN: Prijs aansluiten op de klant en opdracht

Het belangrijkste tegenargument dat ik van andere ondernemers hoor is dat je met een vaste prijs geen rekening meer kunt houden met je opdrachtgever en het type opdracht.

Dat klopt, soms wil ik een klus of opdrachtgever zo graag, dat ik op een wat lager tarief ga zitten. En soms zet ik wat hoger in, omdat ik weet dat deze klant nogal een mieren…… is.

Met vaste prijzen zijn we die vrijheid kwijt. Dat wel.

VOOR: Tijdbesparing voor ons én de klant

En dan de tijd. Hoeveel tijd gaat er eigenlijk zitten in het acquisitietraject? En is die altijd zinvol?

Gelukkig krijgen we bijna altijd een akkoord op onze offerte. Maar soms niet en als dat gebeurt is dat vaak omdat mensen zich niet realiseren dat 1 uur filmen zo’n 3 uur montagewerk met zich meebrengt. Een video produceren is dus best arbeidsintensief: voorbereiden, filmen, alles bijknippen, keuzes maken, audio gelijk trekken, muziekje eronder, kleuren bewerken, naamtitels maken, logo erin en ga zo maar door.

Wanneer we met vaste prijzen gaan werken, weten geïnteresseerden vooraf wat een video gaat kosten. Is dat te duur? Of te goedkoop? Dan is dat vooraf helder en hoeven we niet te bellen, niet af te spreken, geen offerte te maken en ook niet terug te koppelen. Kortom: besparen we onszelf en de klant een hoop tijd.

TEGEN: Snijden we onszelf niet in de vingers?

Op een zondagmiddag open ik mijn laptop en begin in een Excelbestand met het berekenen van vaste prijzen. Holymozes, er ontstaan gelijk allerlei vragen: zit de reistijd erbij? Zit er wel of geen brainstorm vooraf bij? Hoeveel tijd zijn we gemiddeld kwijt met kleurcorrecties en audiobewerking?

Ik realiseer me nu dat je zelf ook vast zit aan je vaste prijzen. Ik sluit mijn laptop.

TEGEN/VOOR: Doen jullie alleen dat?

Sluiten we met vaste prijzen geen opdrachten uit?

Als je gaat roepen wat je wel doet, wek je ook de suggestie dat je andere dingen niet doet. En willen we dat? Missen we dan geen opdrachten?

Aan de andere kant weten wij heel goed welke klussen bij ons passen en waar we goed in zijn. Losse haastklussen zijn niet ons ding.

VOOR: Het past bij Videosnacks

Dit jaar hebben we besloten om meer met vaste formats gaan werken. Dat is niet zomaar. Dit zijn toffe videoformats waar wij oprecht trots op zijn en in geloven. Waarom? Omdat ze de kijker helpen en daarmee onze opdrachtgevers. En als iets goed is, waarom dit dan niet veel breder uitrollen. Zodat veel meer bedrijven en organisaties hun trots kunnen delen en hun klanten kunnen helpen met goede videocontent.

Maar er is nog een reden.

Bij ons werken jonge mensen die behoefte hebben aan duidelijkheid en regelmaat. Daar zorgen deze vaste videoformats, zoals onze sneak peek bedrijfsfilms en binnenkijkvideo’s voor. Dit geeft niet alleen de klant duidelijkheid, ook ons team krijgt de voorspelbaarheid dat zij nodig hebben. Onze Videosnackers   ♥ namelijk van ritme en regelmaat, dus een reeks van 10, 20 of zelfs 50 binnenkijkvideo’s monteren vinden zij NIET SAAI, maar juist fijn!

Het eindoordeel

 

En als je met vaste formats werkt, dan kun je ook met vaste prijzen werken. Toch?

Ja, dat moet kunnen! Dus we gaan het doen. We hebben een prijslijst voor onze vaste videoproducties. Spannend? Ja, dat zeker.

Maar we zijn ervan overtuigd dat wij onze klanten hiermee nog beter helpen kiezen en zo weer een stapje dichter bij ons Grote Gedurfde Dappere Doel komen:

Dat wij voor 2029 met onze video’s 1 miljoen mensen geholpen hebben

….bij het vinden van een baan

… bij het maken van de juiste keuze (voor een zorginstelling, school, bedrijf, werkgever)

En ook

….bedrijven helpen met de juiste content

….jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen aan een baan

Toedeloe

Jane

 

Lees meer over 'Over ons'

Onboarden met video

Onboarden met video

Inwerkvideo’s hebben een aantal voordelen; nieuwe werknemers ervaren een warm welkom en het bespaart het bedrijf heel veel tijd en geld. Start nu!