YouTube versus Vimeo
6 maart 2019

Je wilt je video graag online delen, maar er zijn zoveel verschillende plekken om dit te doen! De meest bekende videoplatformen zijn YouTube en Vimeo. Daar beginnen kan dus nooit kwaad. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen beide platformen en wat is het beste platform voor je video?

Welk platform je gebruikt, ligt aan met welk doel jij je video maakt. Het doel bepaalt namelijk welk kanaal het meest geschikt is voor jouw video. No worries! Videosnacks staat voor je klaar. Hieronder leggen wij je haarfijn uit wat de voor- en nadelen van Youtube en Vimeo zijn, zodat je aan het eind van dit artikel precies weet op welk kanaal je je video het best kunt delen.

Strijd van de titanen

Ondanks dat er oneindig veel videoplatformen online te vinden zijn, bespreken wij alleen YouTube en Vimeo. Dit zijn de 2 bekendste websites voor het plaatsen van een video: maandelijks trekken ze allebei miljoenen bezoekers! Desondanks trekken beide videokanalen een heel ander publiek. Ze gebruiken namelijk andere methodes voor het delen van video’s. Het is daarom belangrijk dat je vooraf goed bedenkt waar jij je video wilt plaatsen. Hieronder bespreken wij de voor- en nadelen van YouTube en Vimeo.

Voor- en nadelen van YouTube

Laten we beginnen met het grootste videoplatform ter wereld: YouTube. Tegenwoordig kun je niet meer om YouTube heen. YouTube trekt maandelijks een miljard unieke bezoekers. Dit betekent dat in theorie 1 op de 2 mensen met een internetaansluiting video’s bekijkt op YouTube.

Voordelen van YouTube

 • YouTube is het bekendste videoplatform in de wereld. Iedereen kent YouTube en bezoekt de website regelmatig.
 • Erg gebruiksvriendelijk, ook voor nieuwe bezoekers en videomakers.
 • YouTube is eigendom van Google. Een video op YouTube verhoogt automatisch de vindbaarheid van je video en website. Je komt automatisch hoger in de zoekresultaten.
 • De kwaliteit van de video’s is over het algemeen erg goed.
 • YouTube is erg mobielvriendelijk. Tegenwoordig is het in de app zelfs mogelijk om verticale video’s te bekijken op het volledige scherm.
 • Er is geen limiet voor het plaatsen van video’s. Er is echter alleen een verificatie nodig bij het plaatsen van video’s langer dan 15 minuten.
 • Het is mogelijk om je kanaal volledig aan te passen naar je persoonlijke voorkeur.
 • Je kunt advertenties plaatsen op een video om geld te verdienen.
 • Video’s plaatsen op YouTube is altijd gratis, het maakt niet uit hoeveel video’s je per jaar wilt delen.

Nadelen van YouTube

 • Elke minuut wordt er 400 uur aan video naar YouTube geüpload. Er is dus veel concurrentie op het videoplatform. Het is mogelijk dat je video verdwijnt in de zee van content.
 • Het ontvangen van reacties is ook een nadeel op YouTube. Video’s ontvangen vaak ongerelateerde en vervelende reacties. Dit is een groot probleem op YouTube. Google heeft een grote slag geslagen om deze reacties te verwijderen, maar video’s krijgen nog regelmatig spam en ongerelateerde reacties onder de video.
 • YouTube is erg commercieel en dit is terug te zien in de advertenties. Er zijn veel advertenties zichtbaar waar jij geen controle over hebt.
 • Net als de advertenties heb jij ook geen controle over de lijst met gerelateerde video’s. Het is dus mogelijk dat YouTube een video toont van de concurrent!
 • Video’s zijn niet te beveiligen met een wachtwoord.

Voor- en nadelen van Vimeo

Vimeo is een videoplatform dat zich richt op kwalitatieve content. Het is niet voor niets een broedplaats voor filmmakers en creatievelingen. Bij Vimeo ligt de focus geheel op je video.

Voordelen van Vimeo

 • Controle over je eigen video. De video kan niet gedownload worden.
 • Je video wordt altijd in de juiste kwaliteit afgespeeld. Dit is niet dus afhankelijk van de kijker of het platform. Zo zorg je ervoor dat de kijker de juiste ervaring krijgt.
 • Vimeo geeft veel opties om de videospeler aan te passen naar je eigen wensen. Dit maakt het makkelijker om de video in te sluiten op je eigen website. De videospeler kan geheel worden veranderd naar de branding van je website, denk aan je eigen kleuren voor knoppen en meer.
 • Weinig tot geen advertenties. Dit zorgt voor een schone lay-out zonder interactieve linkjes. De focus ligt op je video. De kans is groter dat de kijkers je video echt helemaal afkijken.
 • Je kunt een wachtwoord op je video zetten. Op deze manier kun je de video delen met een bepaalde groep.
 • Het publiek van Vimeo is vriendelijk en professioneel. Je ontvangt relatief weinig negatieve berichten, wat op YouTube helaas nog wel kan voorkomen. Dit zorgt voor een betere interactie met je doelgroep.

Nadelen van Vimeo

 • Het aantal gebruikers ligt een stuk lager dan bij YouTube. Vimeo heeft ongeveer 150 miljoen gebruikers versus de 1 miljard gebruikers van YouTube.
 • Met een gratis account heb je een limiet aan het aantal video’s dat je kunt uploaden. Voor €6,- per maand heb je een account van Vimeo Plus. Met dit account krijg je voorrang op gebruikers met een gratis account en hou je volledige controle over je eigen video. Dit is weinig geld maar altijd duurder dan een gratis account van YouTube
 • Video’s op Vimeo hebben geen invloed op de vindbaarheid van jouw website

Wat is het beste platform voor mijn video

Zoals je ziet, zit er echt verschil tussen YouTube en Vimeo. Maar welk kanaal kies je nou precies voor welk doel?

Grotere impact – YouTube

Is het doel om je video te verspreiden? Dan is YouTube het juiste kanaal. Video’s op YouTube worden vaker weergegeven in de zoekresultaten van Google. Daarnaast is YouTube de op één na grootste zoekmachine na Google. Veel mensen gebruiken YouTube dus ook als een zoekmachine. Jouw video zorgt automatisch voor een betere vindbaarheid op het internet. Dit zorgt weer automatisch voor meer naamsbekendheid voor je bedrijf.

Daarnaast is YouTube – verreweg – het grotere en bekendere platform. Het is dus logisch dat meer mensen je video zien op YouTube. Mensen kunnen zich ook gemakkelijker abonneren en/of jouw playlist volgen. Bij het uploaden van een nieuwe video ontvangen zij automatisch een bericht. De kans op terugkerende kijker is ook groter bij YouTube.

Video intern delen – Vimeo

YouTube en Vimeo geven gebruikers de mogelijkheid om een video verborgen te plaatsen. Op deze manier staat de video online maar heeft niet iedereen het recht om de video te bekijken. Dit is erg handig voor bijvoorbeeld het delen van een video binnen het bedrijf. De reden dat wij bij intern delen toch kiezen voor Vimeo ligt hem in een klein, maar zeer belangrijk detail. Een video op Vimeo kan beveiligd worden met een wachtwoord. Zo weet je zeker dat alleen de juiste mensen de video te zien krijgen. Bij YouTube is de video namelijk zichtbaar voor iedereen die de link deelt met het publiek.

Kosten – YouTube

Het uploaden van video’s op YouTube is altijd gratis. Dit is natuurlijk erg fijn voor de portemonnee. Tegenover YouTube kunnen de kosten van Vimeo dus erg hoog zijn. Het is wel belangrijk om te weten dat Vimeo daartegenover veel voordelen heeft, maar als wij puur naar de kosten kijken, wint YouTube het altijd van Vimeo.

Interactie met doelgroep – Vimeo

Iedereen maakt een video met een bepaald doel. Je wilt graag de doelgroep informeren, een product verkopen of contact opnemen stimuleren. YouTube maakt het steeds moeilijker om een video direct te linken naar je website. Zo is het pas mogelijk om geld aan advertenties te verdienen bij minstens 10.000 views. De regels van Vimeo zijn veel losser. Dit zorgt ervoor dat je een hogere conversie kunt halen met een video op Vimeo.

Reacties op Vimeo zijn ook een stuk prettiger dan bij YouTube. De kans op een reactie ligt een stuk lager maar dan weet je zeker dat het een goede, bruikbare reactie is. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over ongerelateerde berichten.

In het kort

YouTube

AIs je doel is om de vindbaarheid van je video’s of bedrijf te verhogen? Dan is YouTube het kanaal voor jou. YouTube is gebruiksvriendelijk, wordt ondersteund door Google en helpt je bij het bouwen van een kanaal met abonnees. Dit alles voor de prijs van helemaal niets.

Vimeo

Wil je meer conversie voor je video? Denk erover na om je video te plaatsen op Vimeo. Het videoplatform zorgt voor een fijne ervaring zonder advertenties en ongerelateerde reacties of video’s. De kwaliteit van je video wordt altijd gewaarborgd bij Vimeo.

Met welk doel heb jij de video gemaakt? Weet jij al welk kanaal jij gaat gebruiken? Laat het ons weten in de comments!

Lees meer over '🎞️ VIDEO'S DELEN'

Hoe voeg ik een abonneerknop toe aan mijn video?

Hoe voeg ik een abonneerknop toe aan mijn video?

 Eindelijk! Je kanaal is klaar en de eerste video’s staan online. Je bent tevreden met het resultaat. Maar hoe zorg je ervoor dat kijkers je YouTube kanaal ook echt gaan volgen? Dit doe je natuurlijk door zelf een abonneerknop toe te voegen aan je video. YouTube...